titel_logo BLOG

Leerzaam: Financieel gezond studeren

2015/06/22

Het klinkt als een mythe dat zeker met het nieuwe leenstelsel van DUO enorm versterkt wordt. Echter, het is niet onmogelijk. Betekent dit dat je geen lol meer kan trappen of alle feestjes over moet slaan tijdens je studie? Nee, helemaal niet, het draait simpelweg om keuzes.

201401-01-Keuzes

De allereerste keuze begint al meteen met de basis. Kies bijvoorbeeld ervoor om minstens een uurtje de tijd te nemen om alles te leren over het nieuwe leenstelsel dat per september 2015 in gaat. Dit geldt tevens niet alleen voor nieuwe studenten.
DUO LINK

Dat is al een begin. Nu heb je in ieder geval een idee van je basisinkomsten en de schuld die je in je studie gaat opbouwen. De volgende keuze is of je wilt leven in luxe of avonturen wilt beleven.
Want begrijp één ding goed. Geld heb je niet veel dus je kan het maar één keer uitgeven.
De ene persoon vind een huis, dure kleding en biologische producten erg belangrijk. Terwijl een ander het misschien belangrijker vind om vaak te gaan stappen, te reizen en hier en daar wat cultuur te proeven. Welke combi je maakt is niet belangrijk. Echter, bedenk wel dat het niet allemaal kan.

Heb je deze keuze gemaakt, probeer dan een schatting te maken van de kosten per maand. Begroot dit tegen je inkomsten en dan zie je vanzelf of je nog een beetje ruimte hebt voor wat extra’s of juist iets moet schrappen. Uiteraard moet je aan het eind van de maand ook kijken of je begroting klopte.

Uiteraard is er ook de keuze of je gaat werken of niet. Al ben ik zelf altijd een voorstander van werken geweest, vindt ik wel dat je moet uitkijken dat het niet je leven overneemt. Je werkt om te leven maar vooral om je studie te bekostigen. Als je elke keer studievertraging oploopt en schoolzaken mist om te werken snap je natuurlijk dat je wat fout doet. En vergeet niet dat je met iets minder geld ook prima kunt leven.

Dit brengt mij direct naar de volgende keuze. Het is het eind van de maand en je moet nog één week eten hebben en je hebt nog 15 euro. Leen ik of niet? Dit geldt niet alleen voor DUO maar ook voor je vrienden. Je kan ervoor kiezen om door te leven in je normale routine en er iets bij te lenen. Wat je ook kan doen is pak pasta kopen, pasta saus, noedels, één euro brood en een pot pinda kaas. Kortom soms kan je beter even een beetje pijn lijden in plaats van je schuld vergroten. Desnoods maak je een facebook eventje aan “help mij mijn laatste week door.” Dit heeft mij wel vaker gezellige maaltijden en mooie vriendschappen opgeleverd.

Zo komen wij bij de allerlaatste en meest belangrijke keuze. Vraag ik hulp of niet?
Er zijn wel duizend scenario’s te bedenken waardoor je kunt struggelen en het dan niet voor elkaar krijgt. Kies er dan vooral voor om hulp te vragen, want met ze tweeën kan je altijd meer dan alleen. Familie, vrienden en instanties, er zijn letterlijk honderden mensen die je graag helpen.

Oh ja, en als je dan wat overhoud na een goede avond met je studiegenootjes in de kroeg, stop dit dan in je spaarpot!

Top Blogs

Reacties