titel_logo BLOG

Nieuws: Midnight snack maakt dom

2015/06/15

Iedereen maakt zich er schuldig aan en naar grote tevredenheid ook. Lekker een kapsalon als je uit de kroeg komt rollen, een tostietje als je in de nacht uit je werk komt of gewoon ordinair bunkeren tijdens een film op de bank. Iedereen neemt wel een midnight snack zo nu en dan.

Dat deze gewoonte slechte gevolgen heeft voor het wel bekende “buikje” was al tijden duidelijk. Nu is er echter ook duidelijk geworden dat dit nachtelijke pret momentje naaste de fysiek schade ook psychisch je  lichaam ervoor afstraft. Aan de universiteit van Californië werd duidelijk dat dit namelijk gevolgen heeft voor je leervermogen en geheugen.

 

healthy_midnight_snackingHet experiment is dan wellicht op muizen uitgevoerd maar dit zou net zo goed toepasbaar op mensen moeten zijn volgens Ravi Allada. De reden waarom dit zo’n zwaar effect op ons heeft alles te maken met je interne klok. Deze is bepalend voor vele functie in het lichaam. Van wanneer je wakker wordt en wanneer je trek krijgt in je eerst biertje tot wanneer je vol kan foccusen en je de meeste kracht kan zetten. Voorheen werd aangenomen dat licht de enige bepalende factor was in het resetten van deze klok. Echter, tijdens de studie kwam al snel naar boven dat ook voedsel invloed heeft op de herstart van het proces.


Het gevolg was dat muizen die op een tijd aten dat ze normaal behoorde te slapen geluiden niet meer konden herkennen en ook veel meer tijd nodig hadden om nieuwe objecten in hun kooi te herkennen, dan mede muizen die een normaal eet schema aanhielden. Gelukkig is er van dit effect pas spraken als dit over een langere periode op vaste basis gebeurd.

Dus gooi nog gerust wat extra knoflook op die kapsalon en neem lekker een tostie om half 2 in de nacht, maar doe dit niet te vaak.

Bronnen:

http://www.today.com/health/eating-late-night-may-disrupt-learning-memory-t4576

http://www.smithsonianmag.com/science-nature/midnight-snacking-bad-your-brain-180954295/?no-ist

Top Blogs

Reacties